Informacja prasowa: MAŁOPOLSKA: DARIUSZ SZWED – ZIELONY LIDER NA CZERWONYCH LISTACH SLD DO SEJMU!

wpis w: Aktualności | 0

W okręgu 12 /KRAKÓW 1/ z list SLD wystartuje lider Zielonych 2004, przewodniczący Partii, Dariusz Szwed.

5 września w południe na Placu Szczepańskim w Krakowie (przy fontannie) odbyła się konferencja prasową SLD z udziałem jedynek oraz pozostałych kandydatek i kandydatów.

Tragedia 10 kwietnia 2010 była wyzwaniem dla całej polskiej sceny politycznej. Sojusz Lewicy Demokratycznej, po śmierci Jerzego Szmajdzińskiego, zdecydował się na wystawienie swojego lidera, Grzegorza Napieralskiego, do wyścigu o prezydenturę. Zieloni zdecydowali się zbadać za pośrednictwem analitycznego „Zielonego Indeksu” – mierzącego zbieżność postulatów ekologicznych, społecznych i ekonomicznych – programy kandydatów na urząd prezydencki. Najlepszy w tym zestawieniu wynik Napieralskiego przyczynił się do poparcia jego kandydatury przez Zielonych. Zacieśnienie współpracy w wyborach samorządowych doprowadziło do startu zielonych kandydatek i kandydatów z list SLD oraz do zdobycia pierwszych zielonych mandatów samorządowych – w tym m.in. w sejmiku śląskim (liderka partii, Małgorzata Tkacz-Janik), zachodniopomorskim (Ewa Koś) oraz w Radzie Warszawy (Krystian Legierski).

W tegorocznych wyborach parlamentarnych Zieloni znów startują z czerwonych list.

Zielonym udało się przekonać naszych politycznych partnerów do tak bliskich nam spraw, jak sprzeciw wobec upraw roślin genetycznie modyfikowanych (GMO), referendum w sprawie rządowych projektów rozwoju energetyki jądrowej, a także do zajęcia się tematem aborcji oraz związków partnerskich. Wspólnymi siłami chcemy tworzyć progresywną alternatywę dla prawicowej wojny polsko-polskiej między PO a PiS. Podczas kampanii – a także w późniejszej pracy w Sejmie – chcemy działać na rzecz bliskich nam wartości – trwałego, zrównoważonego rozwoju: gospodarki-środowiska-społeczeństwa, sprawiedliwości społecznej, równości kobiet i mężczyzn, poszanowania różnorodności kulturowej i przyrodniczej. Razem będziemy walczyć o lepsze jutro – JUTRO BEZ OBAW – jak głosi nasze wspólne, wyborcze hasło.

Prosimy o rozpowszechnianie powyższej informacji – zapraszamy do kontaktowania się ze sztabem i zadawania pytań Kandydatowi.

Zostaw Komentarz