Oświadczenie Przewodniczącego Rady Programowej Zielonego Instytutu

wpis w: Aktualności | 0

W związku z publikacją artykułu „Robert Biedroń złożył nieprawdziwe oświadczenia majątkowe?”(http://wybrzeze24.pl/aktualnosci/zielony-robert-biedron-do-zielonych-sie-nie-przyznaje), sugerującym, iż Robert Biedroń nie wpisał do oświadczenia majątkowego dochodów z zasiadania w Radzie Nadzorczej fundacji Zielony Instytut, informujemy, iż Pan Robert Biedroń jest członkiem Rady Programowej Zielonego Instytutu (a nie Rady Nadzorczej), która jest ciałem doradczo-opiniującym, odpowiedzialnym za przestrzeganie celów Fundacji. Zgodnie z paragrafem 17 statutu: „z tytułu pełnionej funkcji członkowie Rady Programowej mogą otrzymywać jedynie zwrot uzasadnionych kosztów z tym związanych”. Pan Robert Biedroń przez cały okres zasiadania w Radzie Programowej Zielonego Instytutu, tj. od maja 2012, gdy złożył oświadczenie o zgodzie na bycie członkiem Rady Programowej ZI, nie otrzymał żadnych zwrotów kosztów, ani jakichkolwiek innych środków finansowych Zielonego Instytutu. Identyczna sytuacja dotyczy to wszystkich członkiń i członków Rady Programowej – nikt nie otrzymał żadnych środków finansowych z tytułu członkostwa w Radzie Programowej ZI.

W razie zainteresowania, Statut fundacji Zielony Instytut znajduje się pod adresem:http://www.zielonapolityka.pl/index.php/zielony-instytut/o-zielonym-instytucie, natomiast na stronie Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Ministerstwo Sprawiedliwości http://krs.ms.gov.pl/znajdują się szczegółowe, oficjalne informacje na temat fundacji

W razie jakichkolwiek pytań, pozostaję do Państwa dyspozycji

Dariusz Szwed, przewodniczący Rady Programowej Zielonego Instytutu.

dariusz.szwed@zielonyinstytut.pl

Pobierz oświadczenie w formacie PDF